Fundersamt

.. med Therese, Magnus & Abbe

Vad kommer du att göra då? Släppa loss hundarna? Eller bina? Eller hundar med bin i deras munnar och när de skäller så skjuter de bin på dig?

— Homer Simpson

Förvirrad? Jag?

| Inga kommentarer

På jobbet igår ..

En kvinnlig kollega går runt och frågar vilka som vill vara med och samla till en annan kollega som fyller 50. Jag brukar alltid bidra till såna saker men hade inte pengar på mig. Så hon säger att hon lägger ett kuvert på sitt rum så kan jag lägga pengar där senare.

Jag kommer inte riktigt ihåg min kollegas namn men har en stark känsla av att det skulle kunna vara Eva. Vi har jobbat länge tillsammans så det skulle vara pinsamt att fråga. Men jag frågar i alla fall vilket rum hon sitter i.

Men Magnus! ropar hon chockat. Sen vänder hon sig till min bordsgranne och berättar om hur jag (efter att ha jobbat tillsammans under 8 år) frågat om hon jobbar på löneavdelningen …

Sen fortsätter hon med att berätta hur hon träffat mig på Ikea och att jag då inte känt igen henne ..

Mina andra kollegor i rummet svarar på detta genom att glatt fylla på med egna historier om hur förvirrad jag kan vara.

Pinsamt ..

.. men så här är det när man har något som kallas prosopagnosi eller vad som allmänt kallas ansiktsblindhet.

Prosopagnosi brukar delas upp i tre grupper och jag tror jag har den mellansvåra.

Det innebär att jag känner igen familjen, nära vänner och personer jag träffar varje dag. Men har svårt för nya kontakter och personer jag inte träffar så ofta. Det blir extra svårt om jag träffar på någon bekant på en plats jag inte förväntar mig eller förknippar den personen med. Jag har också svårt att följa med i TV-serier och filmer med många skådespelare.

Det här innebär såklart att det kan uppstå väldigt underliga situationer där folk som inte känner mig så bra uppfattar mig som väldigt konstig.

Tänk dig det här scenariot:

Du är på fest och har ett långt förtroligt samtal med en annan gäst. Senare under kvällen träffar du på någon annan som du pratar med och efter en stund inser du att det är samma person du pratade med tidigare under kvällen. Vad tror du den personen tänker då .. när du presenterat dig för 2:a eller 3:e gången …

Det har gått så långt att min fru på förväg förklarar det här för sina vänner. En gång på badhuset kom det fram en kvinna och presenterade sig noga och sa vad hon hette och vem hon var och att hon kände min fru osv.. Denna komplicerade introduktion gjorde hon 3 söndagar i rad …

Så varför berättar jag om det här? Ingen aning, men kände att jag behövde skriva av mig lite, samt att nu när DU känner till detta så kanske jag får lite ökad förståelse nästa gång vi ses på en oväntad plats och jag beter mig underligt ..

Författare: Magnus

Gift med Therese. Tycker om kultur, så som tv-spel, tv-serier, fantasyböcker men har lite svårt för teater och opera.Är prylbög av stora mått. Gillar det mesta som har med teknik att göra. Går att muta med Whisky.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.